star-wars-899693_960_720

Star Wars -effekten

Tidenes beste reklamefilm var Star Wars. Ja, du leste riktig. Fra et reklameperspektiv var Star Wars en av de mest vellykkede reklamefilmene i filmens historie. Nå lurer du kanskje på hvorfor, men svaret er enkelt. Den første filmen alene solgte langt mer leketøy enn den solgte billetter. Siden George Lucas hadde beholdt alle rettighetene til lisensene for å produsere fan-artikler, var det denne suksessen, heller enn filmene i seg selv, som gjorde ham til en meget rik mann.

  • Mediet er beskjedentstar-wars-899693_960_720

Historien bak suksessen til George Lucas forteller oss en meget viktig historie om hvordan kulturprodukter og reklame flyter over i hverandre, til den grad at det blir vanskelig å skille på hva som er hva. Fra ett perspektiv er Star Wars derfor en vellykket film, mens serien fra et annet perspektiv er en meget vellykket reklamekampanje, som den dag i dag selger alt mulig. Man kan få kopper, T-skjorter, sengetøy, samt mange forskjellige typer leketøy som lego og dukker.

  • Kopiering fungerer

Det viste seg i ettertid at kopiering fungerer. Utover 1980-tallet kom det mange som kopierte strategien. Dette var en måte å unngå lover om markedsføring mot barn. I Norge kunne man se dette om man hadde tilgang på TV-kanaler som sendte fra utlandet. Mange av datidens tegnefilmer, som He-Man, Turtles eller Transformers, var egentlig kampanjer for å selge leketøy.

  • Man kan generalisere ut fra dette eksemplet

Om man ser på andre sektorer, som også benytter seg av TV-reklame, finner man at den samme tankegangen er i spill – om noe mer subtilt. Serier med vellykkede middelklasse-figurer i hovedrollen, selger også en livsstil som passer for middelklassen. Det skapes en kultur som gir et ideologisk grunnlag for den konsumkulturen som eksisterer, og som innhyller produktene med en underliggende mening. Kulturproduktet puster på dette viset liv i det livløse materialet, slik som Gud pustet liv i mannen av leire.

ADD YOUR COMMENT